Tökéletes rántott sajt, ami nem folyik ki

tökéketes rántott sajt, nem folyik ki

A rántott sajtot nagyon sokan szeretik, mégsem mernek nekiállni otthon az elkészítésének, mert félnek, hogy kifolyik a sajt a panírból. Így aztán marad az éttermi vagy a nem sokkal olcsóbb fagyasztott változat, bár ez utóbbit is ki lehet folyatni, ha nem vagyunk elég figyelmesek. Néhány apró dologra odafigyelve otthon is tökéletes rántott sajt készülhet.


Nincs még egy étel, amivel ennyit kísérleteztem volna, mint a rántott sajttal. Mindent kipróbáltam, amit csak olvastam, amíg megszületett az első tökéletes rántott sajt.

Sokan esküsznek a hideg, hűtőből kivett, esetleg még le is fagyasztott sajt panírozására. Sokak szerint felesleges a dupla panírozás, mások esküsznek rá. Az már egy jó útnak tűnt, hogy hűtőből kivett sajtot paníroztam, és a bepanírozott sajtszeleteket 15-20 percig hűtőszekrényben állni hagytam, így hideg maradt a sajt, kicsit „megkötött” a panír, és sütés közben nehezebben folyt ki. A panírral viszont nem mondhatnám, hogy meg voltam elégedve.

Szép aranybarna sajtszeleteket tudtam sütni úgy, hogy dupla panírozás után lefagyasztottam a sajtot, majd fagyosan került a forró zsiradékba. Így hosszabb ideig tudtam sütni, szép színt kapott a panír, de még mindig nem volt tökéletes a végeredmény.

A legfontosabb titok, amitől végül tökéletes lett a sajt, hogy a panírozáshoz nem szabad lisztet használni, csak zsemlemorzsát. Itt következett be az igazi fordulat.

Jó, ha a hűtőből kivett sajtot panírozzuk és panírozás után azonnal sütjük. Érdemben nem ront a végeredményen, ha a sajt szobahőmérsékletre melegszik, maximum a sütésnél kell kicsit jobban résen lenni.

Fontos még, hogy a sütésnél csak a panírra kell fókuszálni, hiszen a sajt akár „nyersen” is fogyasztható, ezért nem kell átsülnie, a magas hőmérséklettől pedig mindenképpen megolvad, átmelegszik. Tehát az a lényeg, hogy a panír megsüljön, ez viszont oldalanként fél-egy perc alatt bekövetkezik. Ha elkezdene púposodni a sajt, azonnal szedjük ki a zsiradékból, mielőtt szétreped a panír.

Elég laktató étel, nem kell belőle sok. Változatosabbá tehetjük, ha két vékonyabb szelet sajt közé teszünk egy sonkaszeletet és így panírozzuk be. Ízlés szerint füstölt sajtból is elkészíthető, illetve a panír is ízesíthető. Tálalható salátával, kínálhatunk mellé tartármártást. Hagyományos körete a rizs, de bármilyen körettel finom.

Tökéletes rántott sajt hozzávalói

sajtszeletek (ízlés szerint bármilyen: Trappista, camembert, füstölt, kecskesajt, stb.)
tojás
zsemlemorzsa

fűszerek (elhagyható)
sonkaszeletek (elhagyható)
olaj vagy más zsiradék a sütéshez

Tökéletes rántott sajt elkészítése

1.    Szeleteljük fel a sajtot nagyjából fél centi vastagra. A Camembert sajtot elegendő félbe vagy negyedekbe vágni. Ha sonkával készítjük, vékonyabb sajtszeleteket vágjunk, hiszen két sajtszelet közé kerül egy sonkaszelet, így lesz bepanírozva.

2.    A panírozáshoz készítsünk elő egy tálban vagy tányérban tojást, melyhez adjunk kevés sót, illetve ízlés szerinti fűszereket, majd jól verjük fel. Egy másik tálba vagy tányérba tegyük a zsemlemorzsát.

3.    A sajtszeleteket forgassuk a zsemlemorzsába, majd a tojásba, majd ismét zsemlemorzsába, ismét tojásba, és végül még egyszer a zsemlemorzsába. Tehát duplán panírozzuk a szeleteket. Fontos, hogy mindenhol jól befedje a panír, mert az esetleges réseken kifolyhat a sajt.

4.    Forrósítsuk fel a zsiradékot, de ne hevítsük nagyon túl. (Fontos, hogy forró legyen az zsiradék, mert egyébként csak elázik a panír és felszívja a zsiradékot, a túlhevített zsiradékban viszont akár egy pillanat alatt megéghet a sajtunk.) Tegyünk annyi sajtszeletet a forró zsiradékba, amennyi kényelmesen elfér benne, és süssük meg mindkét oldalát. Nagyon gyorsan megsül. Ha púposodna, azonnal vegyük ki a zsiradékból.

5.    Csöpögtessük le vagy tegyük konyhai papírtörlőre a kisült sajtszeleteket.

6.    Tálaljuk tetszés szerinti körettel, salátával. Nagyon jól passzol hozzá a tartármártás, de akár majonézzel is kínálhatjuk.

Egyszerű tartármártás, ahogy mi szeretjük

Fagyasztott rántott sajt

Ha a fagyasztós változat mellett döntünk, akár választhatjuk a hagyományos lisztes panírozási technikát is, de a kizárólag zsemlemorzsás-tojásos dupla panírozás ebben az esetben is célravezetőbb.

A fagyasztóból kivett sajtot ne engedjük ki, fagyosan tegyük a forró zsiradékba, és süssük meg mindkét oldalát.
Jó étvágyat!

 

Mentés

Mentés

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .