A tészta főzése nem túl bonyolult, ugyanakkor a tészta igen kedvelt és még jobb minőségben is viszonylag olcsó alapanyag, sokféle étel készülhet belőle, köretnek is kiváló, vagyis érdemes jól elkészíteni.
A legegyszerűbb mákos tészta, diós tészta, túrós csusza vagy krumplis tészta is mennyi étekké válhat egy tökéletesre főzött tésztával.
A legfontosabb, hogy a tészta lehetőleg ne ragadjon, jó legyen az állaga, és ne legyen sótlan.
Az üzletekben nagyon sokféle tésztát lehet kapni. Minél több tojás van egy tésztában, annál nehezebb ragadósra főzni, a durumtésztát pedig szinte lehetetlen. Éppen ezért a durumtészta vagy a 8 tojásos tészta az igazán jó választás.
Adhatunk a tészta főzővizéhez kevés olajat is, ám tapasztalatom szerint ez sem akadályozza meg a tészta összetapadását. Sokkal jobb megoldás, ha azonnal leszűrjük, hideg vízzel gyorsan átöblítjük, leszűrés után egy-két percig állni hagyjuk a saját gőzében, összeforgatjuk egy kevés zsiradékkal (az étel jellegétől függően olívaolajjal, vajjal, esetleg zsírral), majd rögtön tálaljuk, illetve szószos étel esetében összekeverjük a szósszal.
A tészta főzésénél fontos kulcsszó az al dente, ez tészta esetében nagyjából 5-7 perces főzési időt jelent. Durumtésztából tökéletesen kivitelezhető, a magyar tojásos tészták közül a 8 tojásos, jó minőségű tésztákkal érdemes kísérletezni ezen a téren.
Aki szereti, ha rendesen megfő a tészta, főzze bátran puhábbra, mint az al dente állag. A lényeg, hogy ne főjön szét, ne legyen ázott, mert az már élvezhetetlen.
A legjobb, ha főzés közben többször megkóstoljuk a tésztát, és amikor a számunkra tetsző állagot elérte, leszűrjük. leöblítjük hideg vízzel, majd összekeverjük valamilyen zsiradékkal vagy a tésztaszósszal.
A tésztát édes ételekhez is sós vízben kell főzni, így lesz igazán jó íze az ételnek.
No, ennyi bevezető után főzzük meg végre azt a tésztát! További titkok itt olvashatók.
Tészta főzésének hozzávalói
tészta
0,5 kg tésztához legalább 5 liter víz
só (minden liter vízhez egy teáskanálnyi)
az étel jellegéhez illő zsiradék (amennyi éppen bevonja a tésztát, 0,5 kg tésztához 1-2 evőkanálnyi)
Tészta főzése
1. Tegyük fel forrni a vizet. Ha felforrt a víz, tegyük bele a sót, majd adjuk hozzá az összes tésztát. Nem kell adagokban beletenni a vízbe a tésztát, megvárva mindig, míg újraforr, mert így nem fő egyenletesen.
2. Ha benne van a só is és a tészta is vízben, keverjük meg, majd két lehetőség közül választhatunk. Az egyik lehetőség energiatakarékosabb. Megvárjuk, amíg újraforr, kb. egy percig forraljuk, majd elzárjuk a hőforrást. Lefedjük a fazekat, és addig hagyjuk a forró vízben a tésztát, míg a kellő állagot eléri, amit időnkénti kóstolással ellenőrzünk.
A hagyományos módszer szerint mindvégig forrásban tartjuk a vizet, míg elkészül a tészta. Ekkor nem fedjük le, és nagyjából 2-3 percenként keverünk rajta egyet.
3. Ha elérte a kívánt állagot, leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, lefedve a saját „gőzében” állni hagyjuk 2-3 percig, összekeverjük az ételhez illő zsiradékkal vagy a tésztaszósszal, majd tálaljuk. (Ha teljesen lehűtöttük hideg vízzel, akkor még zsiradék sem szükséges hozzá, viszont a hideg vízbe érdemes egy kis sót tenni, mert a hosszabb ideig történő hidegvizes hűtés kiáztatja a főtt tésztából a sót.)
Jó étvágyat!
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.