Az adventi, karácsonyi aprósütemények elkészítése kedves színfoltja az ünnepi készülődésnek. A család apraja-nagyja segédkezhet a formák kiszúrásában és a díszítésben.
A kész süteményeket pedig kínálhatjuk a reggeli kávé mellé, uzsonna után vagy desszert gyanánt. Advent idején vagy az ünnepek alatt váratlan vagy éppen főétkezésen kívül érkező vendégeinket is megkínálhatjuk néhány szép darabbal.
Ajándékba is adhatjuk. Sütni nem szerető vagy nem tudó családtagjaink, ismerőseink, barátaink biztosan örömmel fogadnak majd egy doboznyi ünnepi házi kekszet.
Sőt, sütni szeretőknek akár ajándékozhatjuk a száraz hozzávalókat egy befőttes üvegbe rétegezve. Természetesen ne felejtsük el mellékelni a teljes receptet, hogy a nedves hozzávalókkal kiegészítve saját maguk készíthessék el a finomságot.
A száraz aprósütemények, melyek nem tartalmaznak nedves hozzávalókat hetekig elállnak egy jól záródó dobozban, így érdemes belőlük egyszerre többet készíteni.
Csokis-diós holdak
Különlegessége a tetejét bevonó diós csokiréteg, mely nemcsak mutatóssá, de nagyon-nagyon finommá teszi ezt az egyébként nagyon egyszerűen elkészíthető aprósütit.
Csokis-kókuszos linzer
Egyszerű linzertészta félig csokiba mártva, majd kókuszreszelékbe forgatva. A téli havas tájakat idézi. Keksznyomóval készítettem ezeket a formákat, de bármilyen kiszúróval elkészíthető.
Vaníliás-diós holdak
Egyszerű, de annál jobb ízű aprósütemény. Csak arra kell ügyelni, hogy még melegen szórjuk meg jó alaposan a vaníliás porcukorral.
Mézes gyömbéres keksz
A mézeskalács méltó „ellenfele”. Erőteljesebben fűszeres és sötétebb színű, igazi különlegesség.
Rögtön puha mézeskalács
A hagyományos mézeskalácsok egyik nagy hátránya, hogy jó előre el kell készíteni. Ez a mézeskalács a sütést követően rögtön, és másnap, harmadnap vagy még egy hónap múlva is tökéletesen puha. Sokáig eláll.
Zserbógolyó
Az utóbbi évek egyik sztárja. A valódi zserbót csak nyomokban tudja lekövetni, az egyszerű finomságok kedvelőinek tökéletes. A golyók formázását pedig a gyerekek is élvezni fogják.
Gyümölcskosárka
A mennyei krémes süteményt „téliesíthetjük”, ha téli gyümölcsökkel és esetleg olajos magvakkal díszítjük. A banán, a mandaringerezdek, a narancsszeletek, almaszeletek, körteszeletek, kiviszeletek, a durvára tört dió, mogyoró, mandula mind kiváló választás. Megbolondíthatjuk kókuszreszelékkel is.
És hogy a sós finomságok is képviseltetve legyenek
Jól záródó dobozban két-három hétig biztosan friss marad, így előre is elkészíthető.
Kellemes karácsonyi készülődést kívánok!