Paradicsomos káposzta

A paradicsomos káposzta egy igazi retró főzelékféle, anno a menzákon igen gyakran szerepelt az étlapon, bár amit Anyukám készített, azt sokkal jobban kedveltem.

Inkább téli étel. Egész télen viszonylag olcsón áll rendelkezésünkre a káposzta, érdemes minél többféle változatban az asztalra tenni, ez is egy lehetőség. Persze azért nyáron nyári káposztából, sőt akár frissen passzírozott paradicsomból is elkészíthető.

Anyukám mindig paradicsompüréből készítette, én házi paradicsomlevet használok hozzá, de bolti paradicsomlével is készülhet.

A paradicsomtól akár túl savanyú is lehet, ezt a savanyú ízt kevés cukor hozzáadásával csökkenthetjük, vigyázzunk azonban, hogy ne tolódjon el édes tartományba a főzelék íze.

Ennek a főzeléknek a legfontosabb fűszere az őrölt kömény, ám egyéni ízlés kérdése is lehet, hogy mennyit használunk belőle. Ha kevesebb köményt teszünk bele, érdemes lehet helyette kevés őrölt borssal fűszerezni.

Paradicsomos káposzta hozzávalói

1 fej vöröshagyma
1 kisebb fej fehér káposzta
kb. 1 liter paradicsomlé (vagy sűrített paradicsom vízzel hígítva)
2 ek. liszt

kb. 0,5 tk. őrölt köménymag
kevés olaj vagy egyéb zsiradék
cukor (elhagyható)
bors (elhagyható)

Paradicsomos káposzta elkészítése

1. Ha a káposzta külső levelei csúnyák, távolítsuk el ezeket. Mossuk meg a káposztát, de még jobb, ha rövid időre hideg vízbe áztatjuk, hogy az esetlegesen benne lévő apró rovarokat távozásra késztessük. Majd a káposztát négyfelé vágjuk, torzsáját kivágjuk. A negyed káposztafejeket a levelekre merőlegesen vékonyan felszeleteljük.

2. A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, majd a zsiradékon megdinszteljük.

3. A hagymához adjuk a felszeletelt káposztát, rövid ideig kevergetve továbbdinszteljük.

4. Felöntjük paradicsomlével vagy víz és paradicsompüré keverékével, hogy ellepje a káposztát. Sóval és őrölt köménnyel ízesítjük, majd fedő alatt hagyjuk főni. Amikor már fő egy ideje kóstoljuk meg, ha túl savanyú lenne a paradicsomtól, adjunk hozzá egy kevés cukrot, illetve szükség esetén ízesíthetjük még sóval és köménnyel vagy borssal is.

5. A lisztet kevés vízzel vagy paradicsomlével elkeverjük, majd a puhára főtt paradicsomos káposztához öntjük, és kevergetve jól átforraljuk a főzeléket. Rántással is sűríthető.

6. Ízlés szerinti feltéttel tálaljuk a főzeléket. Kínálhatunk hozzá rántott zöldségeket, sült vagy főtt virslit, tükörtojást, pampuskát vagy zsiradékban sült krumplis pogácsát is.

Krumplis pogácsa zsiradékban sütve

Tipp

A káposzta torzsájáról vágjuk le a fás részt, és rágcsáljuk el vagy reszeljük salátába.

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .