A paradicsomos tonhalsaláta ideális mindazoknak, akik szeretik, ha a saláta nem kizárólag zöldségekből áll. Ugyanakkor könnyű és üde, így valószínűleg az egész család örömmel fogyasztja majd.
Magyarországon kevés halat fogyasztunk, aminek több oka is van, ebbe most nem érdemes belemenni, de ezzel a finom salátával némiképp javíthatunk a statisztikán.
Fogyaszthatjuk reggelire, ebédre, vacsorára. Tálalhatjuk pirítóssal vagy valamilyen zöldséges főétel „köreteként” is. (Például rántott zöldségek, zsírban sült krumplis pogácsa vagy tócsi mellé is remek választás lehet.)
Tonhalkonzervvel szoktam készíteni a hal állaga miatt. (Ha sikerül valamilyen jóféle szálkamentes halhoz hozzájutni, amit ügyesen és ízesen el tudunk készíteni azzal is kiváló lesz.)
Ami a paradicsomot illeti, teljesen mindegy, hogy milyen fajtát választunk. Mivel a paradicsom erőteljesen dominál a salátában, egyetlen kritérium, hogy jó íze legyen. A koktélparadicsom talán kicsit csinosabban fest, de a nagyobb szemű paradicsomot is össze tudjuk vágni kisebb kockákra.
Paradicsomos tonhalsaláta hozzávalói
1 nagy vagy két kisebb tonhalkonzerv
20 dkg paradicsom
fél fej jégsaláta (esetleg fejes saláta)
só
bors
bazsalikom (friss vagy szárított)
szurokfű (friss vagy szárított)
citrom
olívaolaj (elhagyható, ha olívaolajos halkonzervet használunk)
Paradicsomos tonhalsaláta elkészítése
1. A konzerv tonhalat csöpögtessük le. Ha olívaolajos konzervet használunk, fogjuk fel a benne lévő olajat.
2. Mossuk meg a salátát és jól szárítsuk le a leveleket. Néhány szép levéllel béleljük ki a tálat, amibe a salátát fogjuk halmozni, a többi levelet vágjuk vékony csíkokra.
3. A paradicsomokat vágjuk fel. A koktélparadicsomokat elég félbevágni, a nagyobb szemű paradicsomokat vágjuk falatnyi kockákra.
4. A csíkokra vágott salátalevelek nagyjából felét tegyük a salátalevelekkel bélelt tálba, szórjuk rá a paradicsomok felét, majd a hal felét is. Szórjuk meg kevés sóval, borssal, bazsalikommal és/vagy szurokfűvel. Ugyanígy rétegezzük a hozzávalók másik felét is, de egy pár szem paradicsomot hagyjunk a tetejére is díszítésként.
5. Locsoljuk meg citromlével és olívaolajjal (illetve a halról leszűrt olívaolaj egy részével), díszítsük friss bazsalikomlevelekkel (ha van), majd tegyük a hűtőbe egy-két órára, hogy összeérjenek az ízek.
Tipp
Ízlés szerint negyedekbe vágott főtt tojással is díszíthetjük, illetve gazdagíthatjuk a salátát.
Maradékmentés
Ha maradt a hűtőben egy kevés saláta, amivel nem tudunk mit kezdeni, máris megvan az alapanyag ehhez a finom salátához.
Jó étvágyat!
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.