Tavaszi tekercs, távol-keleti falatka

tavaszi tekercs

A tavaszi tekercs általában tésztával és zöldségekkel vagy csak zöldségekkel töltve készül, de létezik húsos változat is. A legfontosabb alapanyaga a tavaszitekercs-tészta, ami papír vékonyságú és rizslisztből készül. A tavaszi tekercs réteslappal is készülhet (európai módra), ha nem tudunk beszerezni valódi tavaszitekercs-tésztát.

A rizspapír tészta nagyobb szupermarketekben, illetve hipermarketekben is megtalálható, nem feltétlenül szükséges ázsiai boltba menni miatta. A töltelék is sokféle lehet, én legutóbb a wonton leves töltött batyujából kimaradt tölteléket hasznosítottam.

 

Wonton leves

 

Tavaszi tekercs hozzávalói

tavaszitekercs-tészta (rizspapír tészta)
üvegtészta (elhagyható)
zöldségek ízlés szerint (pl. sárgarépa, babcsíra, gomba, kelkáposzta, kaliforniai paprika, újhagyma stb.)
fűszerek ízlés szerint (pl. chili, koriander, gyömbér, fokhagyma, bors, menta, lime héja és leve stb.)
szójaszósz
étkezési keményítő

chiliszósz a tálaláshoz
olaj a sütéshez (szezámolaj, földimogyoró-olaj vagy napraforgóolaj)

 

Tavaszi tekercs elkészítése

1. A töltelékhez a csomagoláson lévő utasítás alapján készítsük el az üvegtésztát, de általában forrásban lévő vízzel le kell önteni, pár percig állni hagyni, majd hideg vízzel lehűteni és lecsöpögtetni. A zöldségeket kevés olajban pirítsuk meg. A friss fűszereket (pl. gyömbér, chili, fokhagyma) az olajban futtassuk meg, ezután adjuk hozzá a zöldségeket, a száraz fűszereket az olajban lévő zöldségekre szórhatjuk. Ha megpirultak a zöldségek, adjunk hozzá vízzel elkevert étkezési keményítőt, sűrítsük be, és tegyük félre hűlni.

2. A tavaszitekercs-tészta előkészítése több módon történhet. Alapvetően járjunk el a csomagoláson lévő utasítás szerint. Leggyakrabban azonban az alábbi két mód jöhet számításba: 2-3 másodpercre meleg vízbe áztatjuk, majd a lecsöpögtetett tésztát hagyjuk megpuhulni, vagy pedig olaj és vaj keverékével kenjük be a tésztát.

3. Az előkészített rizspapírokra tegyünk egy kanál tölteléket, majd tekerjük fel, hajtsuk be a végeit is. A feltekerés több módon történhet a tészta formájától függően is, de igazából nem kell túlkomplikálni, a lényeg, hogy egy csinos kis batyut kapjunk, amiből sehol sem folyik ki a töltelék. (Készíthetünk kisebb vagy nagyobb tekercseket, de jó, ha kisebb batyukat készítünk, mert ezeket akár egy falatra is bekaphatjuk, könnyű megfogni az evőpálcával, és könnyű megforgatni a chiliszószban.)

4. Forrósítsuk meg az olajat, majd tegyünk bele egy adag tekercset, és 2-3 perc alatt süssük aranybarnára.

5. A tekercseket még melegen, chiliszósszal tálaljuk.

 

Tavaszi tekercs rétestésztával

A házi vagy bolti rétestésztát vágjuk kisebb darabokra, kb. 15×15 vagy 20×20 centiméteres négyzetekre, a bolti tésztát célszerű két keresztirányú vágással négy négyzetre darabolni. A felvagdosott tésztára minden előkészítés nélkül rátehetjük a tölteléket, feltekerjük, és már süthetjük is.

 

Tavaszi tekercs töltelékei

A kínai tavaszi tekercs általában tésztával készül. A tésztán kívül különféle zöldségek is kerülnek bele. 100 g vékony üvegtésztát készítsünk el a csomagoláson lévő utasításnak megfelelően. 1 ek. földimogyoró-olajat vagy napraforgóolajat forrósítsunk fel, adjunk hozzá 2 gerezd zúzott fokhagymát, 0,5 tk. frissen reszelt gyömbért, 5 dkg vékony csíkokra vágott gombát, 1 szál vékony csíkokra vágott sárgarépát, 5 dkg babcsírát, egy szál apróra vágott újhagymát. 0,5 tk. szezámolajjal, 1 ek. szójaszósszal, kevés borssal, friss és apróra vágott korianderlevelekkel és mentával ízesítsük, majd óvatosan forgassuk bele az üvegtésztát.

Zöldséges tavaszi tekercs: 20 dkg sárgarépát, egy kaliforniai paprikát, 10 dkg babcsírát pirítsunk 2 percig szezámolajban vagy napraforgóolajban, lime héjával és chilivel ízesítsük. 1 ek. szójaszószt keverjünk el 0,5 tk. étkezési keményítővel, adjuk a zöldségekhez, sűrítsük be, majd keverjünk bele frissen aprított korianderleveleket.

Húsos tavaszi tekercs is készülhet. 50 g vékony üvegtésztát készítsünk el a csomagoláson lévő utasításnak megfelelően. 1 közepes sárgarépát, egy vöröshagymát és 3 kelkáposzta vagy kínai kel levelet vágjunk vékony csíkokra. 20 dkg darált húst folyamatosan kevergetve pirítsunk meg 2 ek. olajon, adjuk hozzá a zöldségeket, pirítsuk tovább, adjunk hozzá néhány mungóbabcsírát és 1 ek. szójaszószt.

 

Tipp

Könnyű vacsoraként is tálalhatjuk, de akár uzsonna vagy vendégváró falatka formájában is megállja a helyét.

 

Jó étvágyat!

 

Mentés

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..