Virslis kifli, virslivel töltött kifli

virslis kifli, virsli kabátban, göngyölt virsli, virslivel töltött kifli

A virslis kifli vagy virslivel töltött kifli kiváló vendégváró falatka, nálunk szilveszterkor különösen nagy sikere szokott lenni. Finom borkorcsolya és sörkorcsolya.

A hozzávalóknál a virsli és sajt mennyiségét csak nagyjából adom meg, mert függ attól is, hogy mennyire sikerül kinyújtani a tésztát, mekkorák a virslik, milyen vastag sajtszeleteket vágunk. Érdemes a sajtból és a virsliből is inkább kicsit túlméretezni a mennyiséget, hiszen végszükség esetén mindét alapanyag jól fagyasztható.

A virsli leveles tésztában is nagyon finom, de a kenyértésztába betekert virsli nálunk nagyobb kedvenc, ugyanis ennek tésztája minimális zsiradékot tartalmaz, így könnyebb a gyomornak, mint a leveles tésztába göngyölt virsli. (Ez különösen szilveszterkor lehet előnyös, amikor a karácsonyi lakomák és a szilveszteri finomságok amúgy is túlságosan eltömik a gyomrot.)

Másnap is finom, mikróban vagy sütőben kicsit fel is melegíthetjük, így szinte olyan, mintha frissen készült volna.

Virslis kifli hozzávalói

kb. 0,5 kg virsli (koktél vagy normál)
kb. 30 dkg sajt (kemény, jól szeletelhető, füstölt is lehet)

a kenyértésztához

500 g finomliszt
2,5 dl víz
2 tk. só
2 dkg friss élesztő
2 ek. (olíva)olaj
1 mk. cukor (elhagyható)

a tálaláshoz

ketchup
mustár

Virslis kifli elkészítése

1. Ha magunk készítjük a leveles tésztát, ezt már előző nap meg kell tennünk, hogy legyen ideje állni.

2. A kenyértésztát elegendő a sütés napján bedagasztani, majd keleszteni. (Az élesztőt nem kell külön felfuttatni, csak egyszerűen összedagasztjuk a hozzávalókat.) Amíg kel a tészta, készítsük elő a többi hozzávalót. Ha koktélvirslit vettünk, egyszerű dolgunk lesz, csak a sajtokat kell vékonyabb szeletekre vágni, nagyjából akkorákra, hogy a virslit kényelmesen körbe tudjuk tekerni egy-egy sajtszelettel. Ha normál méretű virslivel készítjük a göngyölt virsliket, vágjuk el mindegyiket keresztben kétszer, hogy virslinként három kis hengert kapjunk végeredményként, ezek kb. akkorák lesznek, mint egy koktélvirsli. A sajtot szintén kb. ehhez a mérethez igazítva vágjuk vékonyabb szeletekre, hogy körbetekerhessük a virsliket.

3. A kenyértésztát vagy a leveles tésztát nyújtsuk ki minél vékonyabbra, vágjunk belőle hosszú, kb. egy centi széles szalagokat. Tekerjünk egy virsli köré egy sajtszeletet, majd tekerjük be az egészet a tésztával. Ha körbetekertük a virslit, vágjuk el a tészta végét, majd kicsit hengergessük meg a virslit a nyújtódeszkán vagy egy tálcán, hogy egyenletesen rásimuljon a tészta és befedje.

4. A göngyölt virsliket tegyük sütőpapírral bélelt sütőlapra vagy tepsibe, és gázsütő 4-5. fokozatán vagy 200 fokon süssük meg.

Kínáljunk hozzá ketchupot és mustárt.

Tipp

A kenyértésztát akár előre is elkészíthetjük. Ha előző este bedagasztjuk, tegyük a hűtőszekrénybe egy zacskóba csomagolva, reggelre megkel. (Vigyázat, előfordulhat, hogy kidagad a zacskóból, ezért tegyük bele egy tálba is a biztonság kedvéért.) A tésztát a fagyasztóban is tárolhatjuk, így akár hetekkel előbb is elkészíthetjük, illetve mindig tarthatunk a fagyasztóban egy adaggal. Készíthetünk belőle pizzát, calzonét, vagy megsüthetjük egyszerű fehér kenyérnek is.

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .