Triplacsokis csokoládétorta

triplacsokis csokoládétorta

Ez a triplacsokis csokoládétorta nálunk nagyon-nagyon régóta hatalmas családi kedvenc. A mennyeien selymes főzött krém mindent visz.

Még első munkahelyemen egy nyugdíjba vonuló kedves kolléganőm vendégelt meg bennünket egy kis uzsonnára (értsd: terülj, terülj, asztalkám), ő készítette ezt a tortát, tőle származik az alaprecept, ami még csak szimpla csokoládétorta lenne.

A triplacsokis variációt már a fiam találta ki. Az alaprecepthez képest annyiban más, hogy a piskóta is kakaós, és a krém tetejére még kerül némi olvasztott vagy reszelt csokoládé, esetleg csokoládés tortadara.

A piskótát készíthetjük hagyományos vagy vizes vagy bármilyen módon, én a hagyományos piskóta receptjét adom most meg. Vizes piskótát 4 tojásból készítsünk. A sima piskótához képest annyi a módosítás, hogy egy kanálnyi liszttel kevesebbet teszünk a tésztába, és helyette két evőkanálnyi keserű (nem cukrozott) kakaóport szórunk bele.

Triplacsokis csokoládétorta hozzávalói

a piskótához
6 tojás
5 ek. liszt
6 ek. kristálycukor
fél sütőpor (elhagyható)
2 ek. kakaópor (cukrozatlan)

a krémhez
6 dl tejszín
3 ek. kakaópor
4 ek. kristálycukor
2 púpozott ek. étkezési keményítő (vagy 2 ek. liszt)

a tetejére
olvasztott csokoládé vagy reszelt csokoládé vagy tortadara, esetleg tejszínhab, gyümölcs

Triplacsokis csokoládétorta elkészítése

1. Elkészítjük a piskótát. Egy tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, esetleg kenjünk ki zsiradékkal, és szórjuk meg liszttel, a felesleges lisztet rázzuk ki belőle. Melegítsük elő a sütőt.

2. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját jó alaposan kikeverjük a cukorral, a fehérjét nagyon kemény habbá verjük. A lisztet összekeverjük a kakaóporral és a sütőporral. (A sütőport elhagyhatjuk, de sütőporral kisebb az esély arra, hogy összeessen a piskóta.)

3. A cukros tojássárgájához adunk egy kanál fehérjehabot, óvatosan összeforgatjuk, majd beleforgatunk egy kanál kakaós lisztet, megint egy kanál tojáshabot, majd megint lisztet, amíg mindkettő elfogy. Lassú, óvatos, nagyívű mozdulatokkal dolgozzunk, hogy ne törjük meg a tojáshabot, de alaposan elkeveredjen minden.

4. A piskótát toljuk előmelegített sütőbe, süssük 20 percig, ekkor zárjuk el a gázt, egy fakanállal támasszuk ki a sütőajtót, egy-két perc elteltével nyissuk ki teljesen a sütőajtót, majd újabb 1-2 perc elteltével vegyük ki a piskótát. Borítsuk egy rácsra vagy deszkára, húzzuk le a sütőpapírt, majd fordítsuk vissza, és hagyjuk hűlni.

5. Amíg sül a piskóta, készítsük el a krémet. Egy féldecinyi kivételével a tejszínt tegyük fel a gázra melegedni egy kislábosban. Keverjük el a kakaóport, a cukrot és a keményítőt, adjuk hozzá a fél deci tejszínt, és keverjük jól el. Ha már felmelegedett a tejszín, adjuk hozzá a cukros, kakaós, keményítős tejszínt is, és folyamatos kevergetés mellett sűrítsük be. Érezni kell, hogy sűrűsödik, de forralnia nem szabad, mert összeugorhat a tejszín.

6. Hűtsük ki a krémet. A kihűlt piskótát vágjuk ketté, esetleg háromba, ha szép magas lett. Az alsó piskótalapra kenjük a krém kicsit kevesebb, mint felét, rátesszük a másik piskótalapot, és megkenjük a maradék krémmel a tetejét és az oldalát is. Ha szeretnénk habzsákból rózsákat nyomni rá, akkor úgy gazdálkodjunk a krémmel, hogy maradjon ilyen díszítésre is.

7. A tortára húzzunk csíkokat olvasztott csokoládéból, vagy szórjuk meg reszelt csokoládéval, tortadarával. Ha szeretnénk, az oldalát is beszórhatjuk reszelt csokoládéval. Díszíthetjük tejszínhabbal vagy gyümölcsökkel is.

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .